Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Speciális szervek képes leírás - Rendőr, rendőrség.tlap.hu
részletek »

Speciális szervek - Rendőr, rendőrség.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: rendorseg.tlap.hu » Speciális szervek
Keresés
Találatok száma - 8 db
Dog Detectives

Dog Detectives

A bombakereső kutyák kiképzése közel sem egyszerű faladat. Az egész kiképzés titka pedig a játék. A speciális munkák a játékra vannak felépítve. A tanítása során kutya a labdáját keresi. És fel kell fognia, hogy a saját játékát nem viheti el, nem mozdíthatja meg, nem ugathat, hanem csak mozdulatlanul figyelheti. Ha le van tarkava egy lepedővel, akkor az azt sugallhatja, hogy ezt elvihetem, hisz ilyennel játszottunk, de azt sem teheti meg. Ez a bombakeresés alfa-omegája - fogalmazott.

Europol

Europol

1995-ben hozták létre az Europol egyezménnyel, mely az akkori összes tagállam ratifikációját követően, 1998-ban lépett hatályba. A hivatal azonban csak egy évvel később, 1999 júliusában kezdte el gyakorlati működését, felváltva elődjét az Europol Kábítószeregységet. Az Europol Egyezmény helyébe lépő tanácsi határozat 2010 januárjától a hivatalt új feladatkörrel ruházta fel, valamint az új jogi keret mellett az Europol az integráció teljes jogú ügynökségévé vált.

FBI

FBI

A Szövetségi Nyomozóiroda (angolul Federal Bureau of Investigation, rövidítve FBI) az Amerikai Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozószerve. A legkiterjedtebb nyomozati jogkörrel és legszélesebb körben működő szövetségi rendőri szerv, alárendeltségét illetően a Department of Justice, azaz az amerikai igazságügyi minisztérium alá tartozik. Az FBI működésének jogalapját a 28-as törvény 533-as bekezdése (United States Code Title 28, Section 533) adja meg, amely szerint az igazságügy-miniszternek joga van közalkalmazottakat kinevezni... az Egyesült Államok elleni bűncselekmények felderítésére. További szövetségi törvények felruházzák az FBI-t azzal a joggal és kötelességgel, hogy bizonyos bűncselekményekben is nyomozzon. Jelenleg az FBI-nak több mint 200 szövetségi bűntény esetén van nyomozási hatásköre, és így a szövetségi rendvédelmi szervezetek közül a legszélesebb hatáskörrel rendelkezik. Az FBI 1949 óta teszi közzé a tíz legkeresettebb bűnöző listáját

Interpol

Interpol

Az Interpol (magyarul: Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete, angolul: International Criminal Police Organization, franciául: Organization Internationale de la Police Criminelle, spanyolul: Organizacion Internacional de Policia Criminal) egy nemzetközi rendőrségi szervezet. A Nemzetközi Rendőrség Szervezetét azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti rendőrségek munkáját segítse az országokon átívelő bűnözés visszaszorítása érdekében. Az Interpolnak saját nyomozati jogköre nincs, a tagállamok rendőrségeinek munkáját segíti adatszolgáltatással és nyilvántartással.

K-9

K-9

A K9 szó az Amerikai Egyesült Államokból ered. A kutyás rendőrségi egységeket hagyományosan K-9-nek hívják. A K-9 szókép kutyával való összepárosítása valószínűleg az angolul kiejtett K9 (canine) és a latin canis szó hasonlóságából ered. Az USA hadereje erre a célra hivatalosan is levédette e szimbolikus nevet. Európában a K9 használata valamivel tágabb. Léteznek rendőr- és mentőalakulatok, valamint részükre gyártott termékek hasonló elnevezéssel. Az európai, K9 elnevezésű kutya- és kiképző felszerelések gyártása magyar indíttatású. Először az osztrák katonaságot, illetve mentőkutyás alakulatot, majd a német szolgálati kutyás egységeket, illetve a keresőkutyás központokat szerelték fel ilyen megjelölésű, Magyarországon készített kutyahámokkal. Mára az európai szabadalmi hivatalban számos márkajelzés és szabadalom alatt futnak K9-es elnevezésű felszerelések.

Készenléti Rendőrség

Készenléti Rendőrség

Magyarországon tömegrendezvények, demonstrációk, futballmeccsek, koncertek biztosítására és rendőri egységek megerősítésére veszik igénybe a Készenléti Rendőrséget. Speciálisan képzett csapaterős egységekkel a világ minden rendőrsége rendelkezik. A Készenléti Rendőrség feladata a közrend védelme, és a közbiztonság fenntartása, a tömegrendezvényeken jelenlévők védelme, szükség esetén erőszakossá vált tüntetések feloszlatása és a jogellenes cselekményeket végző személyek kiemelése a tömegből. A csapaterős egységek tagjai általában speciális testvédő öltözettel vannak ellátva, mint például a védősisak, a műanyagpajzs, a testvédő ruha, a tonfa és a kardlap.

Scotland Yard

Scotland Yard

Az első modern rendőrség, 1829-ben, a Police Act értelmében állítják fel, Sir Robert Peel belügyminiszter javaslatára eredetileg Metropolitan Police Service hivatalos névvel. 1878-ban hozták létre a szervezeten belül a bűnügyi rendőrséget. Illetékessége ma egész London területére kiterjed, kivéve a City városrészt Országos hatásköre van terrorelhárítási, királyi és testőrségi védelem, továbbá légügyi rendészet tekintetében.

Terrorelhárítási Központ (TEK)

Terrorelhárítási Központ (TEK)

A TEK rendeltetése, célja, törekvései A Terrorelhárítási Központ országos illetékességű, a belügyminiszter közvetlen irányítása alatt működő önálló szervezet, mely önálló költségvetéssel rendelkezik, vezetőjét a miniszterelnök nevezi ki. A TEK megalapításával központosításra és átvételre kerülnek a korábban a polgári titkosszolgálatoknál és rendvédelmi szerveknél végzett terrorelhárítási feladatok, valamint nemzeti szinten kizárólagos jogkörrel látja el a terrorizmus elleni küzdelem koordinációját, elemzését, értékelését. Főbb feladatai A Terrorelhárítási Központ végrehajtja a terrorcselekmény és ahhoz kapcsolódó más bűncselekmények felderítését, megelőzését, megszakítását. Szervezi, koordinálja a terrorcselekmények elhárítását végző szervek tevékenységét, elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét. Ellátja a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmét. A belföldi vagy nemzetközi vonatkozású terrorcselekmény és az azokhoz kapcsolódó más bűncselekmények vonatkozásában kapcsolatot tart és együttműködik más államok terrorelhárításban érintett szerveivel. A miniszter kijelölése esetén képviseli a Magyar Köztársaságot a terrorizmussal kapcsolatos nemzetközi fórumokon, egyeztetéseken. Ellátja a kritikus infrastruktúrák védelmét, kidolgozza a biztonsági intézkedési terveket...

Tuti menü